Mi ez itt?

Találkozás a rendőri munkával: a korrupcióval, trehánysággal, nemtörődömséggel. Veled is szemetek voltak? Lehúztak? Átvertek? Küldd el történetedet: zsarufikak@index.hu

Bigyók

Utolsó kommentek

  • dRuparc: blog.hu/user/78633/tab/msg (2011.10.26. 09:55) Pénzbírság minden áron!
  • 2525: Nekem az a problémám van két kiskoru gyermekem ma meg fenyegetek hogy meg leszek verve a ugy hogy ... (2010.07.04. 16:50) Segélyhívó
  • hasas1010: Néhány rossz gyerek kitördelt néhány fa csemetét a szomszédunkba .Mire 5 rendör Mikor a szülök nem... (2010.06.03. 18:21) Fenyít a rendőr
  • Beton Botond (törölt): Rohadt gecik: index.hu/kultur/pol/2010/03/02/ertelmetlen_rendorsegi_razziak_evi_tobb_tizmillioert/ (2010.03.02. 13:05) Fenyít a rendőr
  • zsoloegy: Sziasztok! Igazából azért írok ide, mert egy kicsit bosszús vagyok.Nem azért mert bemértek, hanem ... (2010.02.06. 17:43) Társaság a rendőri visszaélések és szabálytalanságok ellen
  • Szamyla: Szerintem senkinek semmi köze ahhoz hogy ki,mit csinál(t) külföldön vagy akárhol...!!!Nem csak a c... (2009.10.28. 10:59) Móri vigasság
  • wariant: Nagyon sok dolgot tudnék írni árról ki mennyire törvénytisztelő. Még mindig többre tartok egy rend... (2009.10.23. 10:41) Móri vigasság
  • Lb (törölt): Jó,ez a te véleményed.Tiszteletben tartom.Viszont az enyém merőben más.Engem világéletemben úgy ne... (2009.10.18. 10:20) Móri vigasság
  • Szamyla: Képzeld én elhiszem mert tudom hogy milyen szemetek a magyar rendőrök,és ismerem H.Gézát és R.Ildi... (2009.10.17. 16:34) Móri vigasság
  • Lb (törölt): Ja,ez még kimaradt: "Nehogy már a nyúl vigye a vadászpuskát....!" (2009.10.17. 11:22) Móri vigasság
  • Utolsó 20

Jelen vagy jövő?

2009.01.17. 08:33 :: Fikázó

Egy érdekes levelet kaptam, talán szakmabeli (rendőr) az illető, nem tudom, nem derült ki. A levele kicst szomorkás, kicsit csalódott...de ha ilyen belső intézkedés kezdődik, nem számíthatunk semmi jóra, és talán csak az égiekben bízhatunk.

Szia!

Nézzünk rá egy kicsit a magyar rendőrségre: amíg máshol virtuálisan képzik a rendőröket, addig nálunk - a gazdasági válságot is figyelembe véve - a következő lépéseket tervezik:

- létszámstopot rendelnek el, csak annyi bér van, ahányan most vagyunk....
- havi 3oo km-el csökkentik a futásteljesítményt
- 5o %-kal csökkentik a repzentációt
- 2 C-kal csökkentik a fűtést
- 18o gépkocsit eladnak
- télen a motorkerékpárokat kivonják a forgalomból és igy nem kell kötelezőt és súlyadót fizetni
- a Hszt-ben meghatározott gépjárművezetői pótlékot engedélyhez akarják kötni és felül akarják vizsgálni
- túlórát 15o óráig CSAK szabadidőben megváltatni
- 5 %-kal csökkentik a dologi kiadásokat
- az illetménypótlékokat felül akarják vizsgálni és valahogy el akarják venni
- nagyon gondolkodnak azon, hogy kiszerveznek egy-két feladatot (közig bírság, futár, objektumőrzés, ingatlan üzemeltetés), mert nem "vegytiszta" rendőrségi feladat
- ami ingatlant lehet, azt vissza, illetve eladják
- használt autókból is eladnak jó párat


Nem látom viszont a vezérkart érintő megszorító intézkedéseket:


- korlátozni a szolgálati gépkocsik magánjellegű használatát
- korlátozni a szolgálati mobiltelefonok magáncélú használatát
- befagyasztani a vezetői juttatásokat
- csökkenteni a kiszolgáló slepp létszámát
- jogkövető magatartással csökkenteni a munkaügyi perek számát amiknek jó részét elveszíti a rendőrség és fizethet
- elzavarni a visszafoglalkoztatott nyugdíjas főtiszteket és az aktív állományból kinevezni a helyükre
- közalkalmazotti státuszt adni a nem kimondottan rendőri jellegű szolgálatok állományának (pénzügy,személyügy,sajtó zolgálat,épületkezelőségek,egészségügyi szolgálat stb.)
- felszámolni a korrupciót ami jelenleg virágzik a rendőrség berkeiben (főleg magasabb körökben)

Ezeket kellene végig gondolni, és azután beszélni arról, hogy miért kevés a rendőr az utcán.
Üdv: Kolo

 

40 komment

Címkék: rendőr válság intézkedés

A bejegyzés trackback címe:

https://zsarufika.blog.hu/api/trackback/id/tr39882146

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Netuddki. 2009.01.17. 10:37:35

Hm. Érdekképviselet? Ezek szerint ez is egy olyan dolog amit nem felülről fognak megoldani.

Ennek is mi adófizetők látjuk a kárát.

Netuddki. 2009.01.17. 10:39:31

@kovi1970: Lehet inkább mégis az adófizetők problémája. :(
Fejétől...

Stern James 2009.01.17. 10:48:00

öcsisajt:

nem kell sajnálnod a levélírót.
Magadat kell majd sajnálnod, ha 15 év múlva nem lesz annyi pénzed, hogy a szögesdróttal körülvett lakóparkban lakj, és testőr vigyen kocsival a szintén szögesdróttal körbevett, fegyveres őr által őrzött munkahelyedre, meg a gyerekeidet a hasonló kialakítású iskolába.

KCB 2009.01.17. 10:50:43

Teljesen korrekt levél... Nem csak fikáz hanem ésszerű megoldásokat is javasol.
De sajnos érződik belőle a tehetetlenség.

wagabound 2009.01.17. 10:52:23

Ahol a rendőrségen spórolnak, ott előbb-utóbb az lesz, amiről Stern James ír. És az még nem is a legrosszabb!

bereg 2009.01.17. 10:58:01

@Stern James: elég durva jövőkép! Lehet, hogy akkor majd a rend elhivatott őrei nem az autósok lehúzásából fognak mellékest termelni, hanem védelmi pénzt is szednek?

nyekk 2009.01.17. 11:03:11

A motorosrendőrökért -ahogyan most működnek-nem lenne kár , ha végleg kivonnák is a forgalomból. Én csak a Hungária körúti tevékenységüket ismerem. lehet ott forgalmi káosz, kiisebb baleset, erőszakos kéregető, ablakmosó bandák, nyugodttanelmotoroznak mellette. A világon semmi mással nem törödnek, csak a zsebre bírságolással. A korrupt hatóságok legkorruptabb csapata.
A másik meg az. hogy bármilyen bejelentéssel felhívod a rendőrség ügyeletét (ha felveszik egyáltalán), első válaszuk, hogy nincs elég járőrkocsi, legyen a bejelentő türelemmel. Ugyanakkor egyik reggel megszámoltam; a Keleti Pu-tól a Nagyvárad térig öt(!) nínós járőrautó jött szembe, amiben szemmel láthatólag nem járőrök ültek. Legjobb indulattal ügyintézők,vagy hasonlók (persze hátul gyerekkel gyanús, hogy hivatalos ügyben-e?)

galicius 2009.01.17. 11:10:06

A rendőrnek kötelező biztosítás?Meg súlyadó?Ekkora baromságot.Az állam átteszi egyik zsebéből a másikba?Az agyam eldobom.A motoros rendőr meg megszűnhet.Semmi szükség rájuk.Illetve volna,de így nem.

andd 2009.01.17. 11:23:16

ó, persze, majd még sajnálni is fogom azt a szemét rendőrségi bandát, ahol a rendőrök 40 évesen elmehetnek nyugdíjba...
miközben nagy részük egész nap nem csinál semmit munkaidőben, kivéve, amikor zsebre bírságolnak...

andd 2009.01.17. 11:24:11

galicius!
a kötelező biztosítást a biztosítónak szokás fizetni, ergó az államnak semmi köze sincsen hozzá.

repecs 2009.01.17. 11:30:45

Köszönöm. Még ilyet.

Stern James 2009.01.17. 11:45:14

@bereg: Nemcsak pénzt kellene tenni bele, hanem a jó szakembereket is engedni kellene érvényesülni, és felszámolni a korrupciót. (A szögesdrótos példát a Tűzben edzett férfi c. filmből vettem, ahol Mexikóvárosban ilyen körülmények között játszódik egy emberrablás - véletlenül rendőrök is benne vannak, nézzétek meg, mert jó).

Az a baj, hogy a legtöbb embert ez nem zavarja, emiatt nagyon kevés ember elégedetlen ahhoz képest, hogy mindenkinek elégedetlennek kellene lennie, ez mindannyiunk jövője és jelene, ahogy a blog címe mondja.

vontod75 2009.01.17. 11:51:10

Öcsisajt! ha jól megnézed nem a sajnálkozásodra apellált a levélíró, hanem megpróbálta veled (is) megértetni, hogy milyen helyzetben van a m. kir. államrendőrség. Neked, mint adófizető állampolgárnak (persze, ha adót csalsz akkor nem akarlak megsérteni ezzel lúzereknek való tevékenységgel) igenis érdeked (lenne), hogy jól fizetett, jól kiképzett és elhivatott rendőr intézkedjen, vagy jelenjen meg, ha úgy hozza a szükség. DE! Miközben a hivatalos kommunikáció hozsannázik, a háttérben düledeznek a rendőrségi obejektumok, leélt a technika, egyre fiatalabb, egyre képzetlenebb rendőrök kerülnek a rendszerbe.
Na és az újabb baromság, a romák pozitív diszkriminációja. El tudod képzelni, hogy a 8 általánossal rendelkező rendőrnek látszó lény kulturáltan, jog- és szakszerűen fogja ellátni feladatát? De nézhetjük a szervezet felépítését is. Ti ott nagyfaluba, csak azt látjátok, hogy a halálcsillag (Teve utcai rendőrpalota) dolgozói még sz**ni is autóval mennek, vidéken meg a 300 km/hó csökkentés azt eredményezi, hogy járőrözni már ki se megy a járőr, mert akkor elhasználja a havi kilométer kiszabatot. Miközben a tiszti, főtiszti helyek teljesen feltöltöttek, a tiszthelyettesi (túlnyomórészt közterületen dolgozó járőri ) létszám folyamatos hiánnyal küzd. Ha nem lennének hagyományos depressziós zónák az országban nem lehetne feltölteni a budapesti járőri létszámot. Ja és ha irigyled a 40 évvel nyugdíjba vonult rendőröket, akkor nosza gyere és dolgozz rendőrként. (érdekes, hogy a jelentkezők nem nagyon tolonganak, vajon miért)

Stern James 2009.01.17. 11:51:48

@galicius: Pl. a halottaskocsi gépjárműadó-mentes, pedig magáncégek kezében van, nem tartanám rossz megoldásnak, ha a rendőrautó is az lenne.
Jelenleg úgy néz ki, hogy a polgárőrök és a szociális ételszállítók is megkapják a cégautóadót, ami nem kis összeg, tehát a fenti elképzelés csak álom.

A Honvédségnek vannak olyan személyautói, amiket harcjárműként vizsgáztatnak (saját maguk, tehát nincs fék se rajta adott esetben), nincs KGFB-je, és egy nincstelen sorkatona ha vezeti, és Nekedjön, perelheted a HM-et.

Más kérdés, hogy a Rendőrség, ha belehúzna a balesetmegelőzésbe, milliárdokat spórolna a biztosítóknak - tehát én látok reményt egy együttműködésre, esetleg ingyenes KGFB-vel.

na_most_akkor 2009.01.17. 11:55:22

Na most akkor azt mondjátok, hogy a rendőrségre nincs szükség, mert csak egy szemét banda, zsebre bírságol, és a nínós autóban SZEMMEL LÁTHATÓLAG nem járőrök ülnek?
Akkor ki kell rúgni mindet, és sajnos tényleg az jön, amit SternJames jósol. És ezt megköszönhetjük az olyan agyatlanoknak mint öcsisajt, nyekk vagy andd.

Néhány évvel ezelőtt ugyanezt csinálták a honvédséggel. Ha meg majd valami baj lesz a kedves szomszédainkkal, akkor imádkozzatok, hogy segítsen a NATO, az EU, vagy az atyaúristen.

Tzimisce · http://tzimisce.blog.hu 2009.01.17. 11:55:34

Minden állami cégnél ez megy sajnos.
Egyre több igazgató, osztályvezető lesz kinevezve, egy csomó sleppel, a melót meg egyre kevesebben végzik, egyre kevesebb pénzből.
A közteresek is ezt szívják.
@andd: Azok akik az utcán dolgoznak, nekik ténylge nem nagy baj, hogy elmehetnek 45 évesen nyugdíjba. A tisztek, akik nem sok mindent dolgoznak, na nekik valóban nem kéne nyugdíjba menniük, majd visszamenni egy másik céghez nyugdíj mellett dolgozni...

Tzimisce · http://tzimisce.blog.hu 2009.01.17. 12:00:53

@na_most_akkor: nyekk-nek abból az egy szempontból igaza van, hogy a motoros rendőrök jelentős része nagyon lehúzós.
Tudom, hogy nehéz megélni a havi 100k-ból, de azért ne szedjük már le zsebre a többszörösét.

tompus 2009.01.17. 12:02:27

Sajnos ez jellemző az országra. Mindent leépíteni még azt is, amire nagy szükség lenne.
A posztoló azért azt kihagyta, hogy be kellene vezetni a minőségbiztosítást is (na nem a papírkitöltőst, hanem valami normálisat), hogy a nem a rendőrség állományába valókat ki lehessen tenni. De amíg ennyire nem vonzó ez a pálya, addig a leghülyébbek is maradhatnak.

Döglött Guminyúl (törölt) 2009.01.17. 12:05:36

- túlórát 15o óráig CSAK szabadidőben megváltatni

Akkor is kell 50 %-ot fizetni...

vontod75 2009.01.17. 12:09:36

@Tzimisce: A motoros rendőr korrupciója hű lenyomata a mai magyar közéletnek.De azt se feledjük el, hogy a tánchoz ketten kellenek, csakhát ugye a zsebredolgozó rendőr még mindig olcsóbb, mint kifizetni a bírságot, vagy visszaszerezni az elvett vezetői engedélyt. Kicsit fura, hogy nagyjaink a pénzpiaci válság hatására tervet dolgoztak ki arra, hogy a kölcsönökkel érintett rendőröket fokozott korrupcióveszély miatt figyelni kelljen, de az eszébe se jutott senkinek, hogy esetleg a rend(etlen)őrség is tehetne valamit. (kedvezméynes munkáltatói kölcsön, béreltérítés stb).

1953 2009.01.17. 12:10:05

A rendőrség leépülése akkor kezdődött,amikor saját honfitársaira támadt,és nem csapott szét azok között,akik erre utasitották.Stern James,a sorkatonai szolgálat évekkel ezelőtt megszűnt.

vontod75 2009.01.17. 12:12:14

@1953: Ja az ország leépülése meg akkor kezdődött, amikor ezeket beszavazták a parlamentbe.

Tzimisce · http://tzimisce.blog.hu 2009.01.17. 12:14:35

@tompus: Valóban, el is felejtettem egy fontos tényt. Amíg nem tudnak bevezetni egy normális intézkedési sablon papírt, ami 5 perc alatt kitölthető, a magyar rendőr lusta lesz intézkedni, mert utána fél óráig körmölheti a jelentést.
@1953: Hát persze. Ezt a fenomenális következtetést hogyan is vontad le?

Stern James 2009.01.17. 12:19:08

@1953: Igaz! De harcjárművek még vannak, pár éve még régi rendszámosat is láttam.

Stern James 2009.01.17. 12:21:18

@vontod75: Én ezt fordítva képzelem el, 4 éve beszélgettem egy rendőr ismerősömmel, aki azt mondta, vidékről azért jönnek fel motor rendőrnek, mert "itt havi 1 milliót lehet keresni".

Ezt az egyébként szintén korrupt ismerősöm mesélte szörnyülködve.

A logika fordított, nem a rendőr korrumpálódik, hanem a bűnöző hajlamú jelentkezik rendőrnek, hogy szabadabban mozoghasson, gyűjtse a pénzt, terjeszthesse a drogot (tegnapi hír egy ilyen letartóztatás), vagy amit szeretne.

NetzArbeit 2009.01.17. 12:22:19

Miközben elöregszik a társadalom és az aktív dolgozók nem tudják eltartani nyugdíjasokat, negyevenéves emberek mennek nyugdíjba a rendőrségtől, akiket az aktív dolgozóknak és az államnak kell eltartani. Ja és hogy azért mert különös terhelésnek vannak kitéve a munkájuk során?
Akkor miért van az, hogy alig várják a nyugdíjazást, hogy mehessenek melózni a nyugdíj mellett?
Személy szerint háromféle nyugdíjat fizetek és nem biztos, hogy megérem a korhatárt, mert napi 12 órát dolgozok.
Igaz mehettem volna rendőrnek is és akkor már nem kellene dolgoznom...

vontod75 2009.01.17. 12:26:41

@Stern James: A drog, a zárjegynélküli cigaretta terítés nem csak a rendőrökre jellemző. Posta autó, mentőautó szinte sosincs ellenőrizve. Gyenge pontot pedig mindenhol lehet találni.
Mondjuk a motors rendőrökről én fél millát hallottam, de úgy látszik az objektív felelősség emelte a tétet.

herut 2009.01.17. 12:33:34

Hát...Nem tudom vannak-e még nyugdíjas tábornokok,akik a nyugdíjuk mellett egykori fizetésükért (!),vagy közel azonosért,esetleg autóhasználattal "tanácsadók"?Azok adják a tanácsot,akik egy csődbe ment időszak illusztrisai voltak? Ők,akik idejuttatták a rendőrség társadalmi,anyagi megbecsülését?Akiknek akkori beosztásukban kellet volna kimagaslót teljesíteni?Na,ezeken lehetne sokat spórolni!
Még mindig a rendőrség öncélú saját célkitűzéseit,a polgárok számára érthetetlen normák alapján preferált statisztikai céljait hallatják a valós,biztonságot szolgáló,lakossági vélemény alapján konstruált ,hosszú-és rövid távú feladatok tervezése,végrehajtása helyett.Aztán ezeket nem saját maguknak,hanem a valós biztonság és a polgárok véleménye alapján kellene értékelni.Vagy nem? Más alapokra helyezni az oktatást,egyéb képzést! (Mentális alapok erősítése,tiszta erőből!)
Egyébként meg a biztonság produkálása pénzbe kerül a Föld minden országában.Kurva sok pénzbe!Aki ezen spórol,vagy ésszerűtlenül,nem felelősségteljesen gazdálkodik,az bűnösen veszélyezteti mások,ha úgy tetszik a társadalom biztonságát.Szerintem.

vontod75 2009.01.17. 12:35:48

@NetzArbeit: Na igen. Ha te lennél a helyükben maradnál a rendőrségnél? Az pedig nem az ő hibájuk, hogy a rendőrség csak a kedvezményes nyugdíjjal jelent egyáltalán vonzerőt a munkaerő piacon. Ha ez se lenne ki jönne rendőrnek? A fegyverbuzik és még ki? Elárulom, senki. A társadalmi megbecsültség egyenlő a nullával, a rendszeresített eszközök alkalmatlanok, vagy korlátozottan alkalmasak, a vezetők hozzáállása egyszerűen elképesztő és a rendőrség derékhadát jelentő közterületi állomány nettó 90-120k-t kap kézhez. Ebből kell(ene) megélni a vidéki tiszthelyettesnek nagyfaluba, mert ugye budapesti jelentkező mint a fehér holló.

vontod75 2009.01.17. 12:38:40

@herut: Vannak visszafoglalkoztatott nyugdíjas tábornokok, főtisztek. Érdekes, hogy visszafoglalkoztatott tiszthelyettesekről nem nagyon hallani.

herut 2009.01.17. 12:51:06

A pótolhatatlanok...Korlátaikat (vannak!)nem tudják lerombolni.MEGÚJULÁST kívánok!Mindannyiunk érdekében.

lolperec 2009.01.17. 12:58:48

hááh.. ez lehetne copy/paste bármelyik állami szervre..
e van skacok.. valami okos kitalálhatna erre valami megoldást, mert sztem kormányok váltakozásával sem fog semmi változni e téren..

Lesley · http://8ker.blog.hu/ 2009.01.17. 13:11:01

Ezért bezzeg nem vonul utcára a nép, hogy a rendőröknek jobb legyen (ezáltal nekünk is), és hogy kitakarítsák a testületet a csontvázaktól.
Tisztán látszik a töketlenkedésük eredménye: minden napra egy rablás, gyilkosság, és egyre csak nő ezek száma. De most legalább (részben) kiderült, miért.
Én tisztelem a becsületesen dolgozó zsarukat, remélem, többségük az.

Revolver deluxe 2009.01.17. 13:39:40

Lehet jót és rosszat is mondani a rendőrségre, az mindenesetre biztos, hogy ilyen tempóban az 15 év múlva az lesz, mint most Brazíliában. Szögesdróttal, három méteres téglafallal körbeveszik a házukat a picit is módosabbak, ahol napi szinten mondjuk akár 1000 dollárnyi pénz megfordul ott már fegyveres biztonsági őr van (és nekik nincs úgy megkötve a kezük, mint a hazai bizt. őröknek), akinek van pénze rá golyóálló autóval jár (éjszaka piros lámpánál meg sem állnak a taxik) és a többi.

A favellákba vagyis a szegénynegyedekbe, meg minimum 20-30 főből álló rendőrségi csapatok mernek csak bemenni. Ugyanez lesz itthon is. 15 év. Figyeljétek meg.

RIO 2009.01.17. 14:07:59

@bereg: védelmi pénzt most is szednek, magam vagyok a szemtanú. (természetesen nem vagyok, és ha volnék is, akkor sem tennék vallomást.)

Koczeka, a pampák királya (törölt) 2009.01.17. 14:44:16

Nem láttok bele, így érthetően csak "zsarufika" folyik.

Azt ne várja senki, hogy bárki bennfenntes kitálal: egyrészt senki sem hinne neki, másrészt ő is ugyanúgy megkaná a "korrupt-lusta-köcsög stb" jelzőket. Ez van...

Persze vannak olyan linkek, ahol lehetne ezt-azt megtudni "állítólag, ill. hallomás szintján"...

tapioszele 2009.01.17. 20:56:08

én Tápiószelén lakom. a közbiztonság rettenetes, sok a munkanélküli, és ami mozdítható az el is mozdul. A rendőrség állandó örssel jelen van, de a feladatuk kizárólag a biciklisek és az autósok bírságolása. Az elmúlt hétvégén pl. 2 betörés is volt, de NYOMRÖGTÍTÉS egyiknél sem történt, kiment egy rendőr, beszélgetett, aztán elment. Ez a szelei helyszínelés. Ha nem árulja be valaki az elkövetőt, soha nem fogják el. Ki se szállnak a gépkocsiból, éjjel jól kivilágítva, hogy messziről láthatóak legyenek járőröznek.

tapioszele 2009.01.30. 13:58:17

@herut: szeretném leszögezni: a tanácsadó az egykori kollega, aki pénzt tud legálisan kivinni a szerv költségvetéséből. hasznuk nolla, csak baráti alapon lehet ebbe a beosztásba kerülni!

tatort 2009.10.15. 18:53:42

csak egy kis emlékeztető..90es évek előtt mindenkinek volt m.helye 55-60évesen nyugdija ma korhatár 65 de 68 at akarnak,és rendőr,kataszrofavédelem,tüzolto,fegyőr,vámos mind korkedv.-es utcai rendőrtöl nem sajnálom de a többi brrr (konkrétan tudok olyan főtisztől akinek kávéfőző titk nője is beöltözhetett hiv-nak)
süti beállítások módosítása