Mi ez itt?

Találkozás a rendőri munkával: a korrupcióval, trehánysággal, nemtörődömséggel. Veled is szemetek voltak? Lehúztak? Átvertek? Küldd el történetedet: zsarufikak@index.hu

Bigyók

Utolsó kommentek

  • dRuparc: blog.hu/user/78633/tab/msg (2011.10.26. 09:55) Pénzbírság minden áron!
  • 2525: Nekem az a problémám van két kiskoru gyermekem ma meg fenyegetek hogy meg leszek verve a ugy hogy ... (2010.07.04. 16:50) Segélyhívó
  • hasas1010: Néhány rossz gyerek kitördelt néhány fa csemetét a szomszédunkba .Mire 5 rendör Mikor a szülök nem... (2010.06.03. 18:21) Fenyít a rendőr
  • Beton Botond (törölt): Rohadt gecik: index.hu/kultur/pol/2010/03/02/ertelmetlen_rendorsegi_razziak_evi_tobb_tizmillioert/ (2010.03.02. 13:05) Fenyít a rendőr
  • zsoloegy: Sziasztok! Igazából azért írok ide, mert egy kicsit bosszús vagyok.Nem azért mert bemértek, hanem ... (2010.02.06. 17:43) Társaság a rendőri visszaélések és szabálytalanságok ellen
  • Szamyla: Szerintem senkinek semmi köze ahhoz hogy ki,mit csinál(t) külföldön vagy akárhol...!!!Nem csak a c... (2009.10.28. 10:59) Móri vigasság
  • wariant: Nagyon sok dolgot tudnék írni árról ki mennyire törvénytisztelő. Még mindig többre tartok egy rend... (2009.10.23. 10:41) Móri vigasság
  • Lb (törölt): Jó,ez a te véleményed.Tiszteletben tartom.Viszont az enyém merőben más.Engem világéletemben úgy ne... (2009.10.18. 10:20) Móri vigasság
  • Szamyla: Képzeld én elhiszem mert tudom hogy milyen szemetek a magyar rendőrök,és ismerem H.Gézát és R.Ildi... (2009.10.17. 16:34) Móri vigasság
  • Lb (törölt): Ja,ez még kimaradt: "Nehogy már a nyúl vigye a vadászpuskát....!" (2009.10.17. 11:22) Móri vigasság
  • Utolsó 20

Térdelni

2008.07.27. 14:42 :: Fikázó

Na, majdnem kimaradtam a nyaralás miatt az év rendőri "bohózatából", de a végére azért visszatértem, nézzük is gyorsan, mi történt, köszönöm az összefoglalót Cixmax-nak.

 

Törvénytelennek, szakszerűtlennek és emberi jogi szempontból is elfogadhatatlanak tartja a Roma Polgárjogi Alapítvány (RPA) a múlt heti soroksári rendőri intézkedést.

Szikinger István, az alapítvány ügyvédje a sajtótájékoztatóján elmondta: július 17-én hajnali 2 órakor fegyveres kommandós egységek rontottak roma családokra Soroksáron, ahol gyerekekre, asszonyokra, betegekre és idősekre fegyvert szegeztek majd órákon át feltett kézzel térdepeltették őket az udvaron. Az ügyvéd, aki egyben a családok jogi képviselője is, közölte, hogy beadvánnyal fordult a Független Rendészeti Panasztestülethez, amelyben kérte az ügy kivizsgálását.

Kijelentette: nem diszkriminációs vagy roma ügyről van szó, hanem emberi jogi kérdésről, az akciónak ugyanis „nem volt rasszista hangulata“. A rendőrségi törvény egyértelműen megfogalmazza, hogy mit kell tennie, miként kell eljárnia a fegyveres szervezetnek egy körözött személy elfogásakor, illetve felkutatásakor – tette hozzá.

Az ügyvéd azt mondta: az akció során a rendőrség nem közölte az érintettekkel, hogy milyen célból vonták intézkedés alá őket, és mint a későbbi közleményből kiderült, a körözött gyanúsítottakat csak „felkutatni“, nem pedig elfogni akarták, így nem is lett volna joguk behatolni a lakásokba.

Megjegyezte, az akció után két nappal kiadott rendőri tájékoztatás előbb emberölés, majd később halált okozó testi sértés, illetve rablás gyanúsítottjaira vonatkozott, és semmi nem utalt arra, hogy a körözött személyek fegyverrel rendelkeznének, vagy esetleg a lakásokban tartózkodnának.

Hozzáfűzte: a rendőrség nem megalapozottan gyanúsítható embereket keresett, mert akkor azoknak már eljárás alatt kellene állniuk, így csak házkutatást kellett volna tartani, és ennek tényét közölni az érintettekkel.

A felkutatásra a körözési törvényt kell alkalmazni – jelezte, majd azzal folytatta, hogy ha nem a körözöttek felkutatása, hanem elfogása zajlott volna az intézkedés során, akkor a rendőröknek ugyan joguk lett volna behatolni a lakásba, de azt is kizárólag a rendelkezésre álló információkhoz mérhető erők alkalmazásával tehették volna. A térdepeltetés, a gyermekekre és felnőttekre való fegyverfogás, a kéz hátracsavarása és a kutyák megfélemlítésre való alkalmazása nem kényszerítő intézkedés, mert a jog ilyet nem ismer, „hanem a civilizált emberi viselkedés határát súrolja, és ez mélyen elítélendő“  – fogalmazott Szikinger István, hangsúlyozva, hogy a nemzetközi jogvédő szerveztek és az Emberi Jogok Európai Bírósága is kimondta: a térdepeltetés sérti az emberi méltóságot.

Véleménye szerint a „durva törvénysértés és durva magyarázkodások“ mellett szakmaiatlan is volt az intézkedés, ugyanis nem tudták a rendőrök, hogy kit keresnek, és ha az intézkedés alá vont emberek információval rendelkezhettek volna a körözött személyekről, ki kellett volna hallgatni őket.

A büntetőjogász szerint a rendőrség nem gondolta végig, hogy az ilyen jellegű intézkedéseknek milyen társadalmi hatása lehet: az állampolgárok ugyanis egy megalázó és sértő intézkedés után nem lesznek segítőkészek, a gyermekek, akikre fegyvert fognak, ellenszenvet érezhetnek majd a rendőrség iránt, a sajtó sokszor félremagyarázó híradásainak hatására pedig felerősödik a cigányellenes hangulat.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság szerint szükségszerű, törvényes és jogszerű volt a soroksári rendőri intézkedés, ugyanakkor felmerült, hogy az akció során szakmai hiányosságok történtek, ezért Bodnár Zsolt, a főkapitány bűnügyi helyettese hétfőn kezdeményezte, fegyelmi eljárás keretében tisztázzák az akciót irányító parancsnok felelősségét.

Ez nagyon kompett írás, örültem volna, ha a forrást is feltünteti, de talán majd kommentben. Ja, és persze, ne feledjétek, ha bármi szabálytalant tapasztaltok, írjátok meg bátran!

6 komment

Címkék: botrány rendőr kommandó

A bejegyzés trackback címe:

https://zsarufika.blog.hu/api/trackback/id/tr1582291

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Antonio de la Mancha 2008.07.29. 09:33:51

index.hu/politika/bulvar/bmbfrc7679/

Ezzza szekkeres imre egy igazi hőőős! Oda mer menni a bomba mellé maszpos miniszter létére, nem érdekli, hogy fel is robbanhat még ő is, odamegy, érted, mert meg kell mutatni a népnek, hogy mi bátrak vagyunk ám, csak a Viktorék kitalálnak ezt azt, szóval ahol a baj van, nekünk ott a helyünk pártunk, népünk, Ferenc vezérünk szolgálatában. he-he.
Hát Imre, Imre, tudnád, mennyien kívánnak benneteket valami bomba mellé vagy egy bombát mellétek- mondta kocsmám leghalkabb és legidősebb fogyasztója, aki a just do it szlogent is kitalálta. he-he. .

igi 2008.07.29. 10:06:49

Az egész írás tele van csúsztatásokkal. Nem tudom arra az apróságra például gondoltak-e a mélyen tisztelt jogvédők, hogy a cigányok szeretik a történteket teljesen elferdítve előadni, gyakorlatilag áldozatként bemutatni magukat.

Cigiző · http://cigi.blog.hu/ 2008.07.29. 11:22:06

Azért azt a rendőrök sem tagadták, hogy fegyverrel őrizték a térdeplő embereket éjszaka...ez pedig bárkiben rossz érzéseket kelt. Még ha csúsztatás is.

Editor-in-chief · http://nehagydmagadkirabolni.blog.hu/ 2008.07.29. 23:27:46

Má' megin' a nyúl viszi a puskát.

Aki volt katona, az tudhatja, hogy hibát, szabálytalanságot akkor nem lehet találni, ha nem is keres az ember. Így van ez más fegyveres testületnél is, ha akarják, felelősségre lehet vonni valamiért a parancsnokot.
Talán azért, hogy nem szólt oda előre trelefonon, hogy jönnek.

Nem vagyok szakember, de egy "kommandós"-akció mikor tart órákon keresztül?

betanított magfizikus 2008.08.05. 01:11:54

Szikinger István szcientológus. így amit ő mond, azt nem vagyok hajlandó komolyan venni, per definitionem hazugságnak és/vagy hülyeségnek tartom.

lúzernév 2008.08.05. 16:37:27

ha ennyire szereted a cigányokat, akiknek ugye csak JOGAI vannak és KÖTELESSÉGIK nincsenek, költözz össze velük. vagy legalább menj ki néha az utcára közéjük.
köcsö
süti beállítások módosítása